Hem » Nyfikenhet för molekylära mekanismer – intervju med Vesa på Linköpings Universitet

Nyfikenhet för molekylära mekanismer – intervju med Vesa på Linköpings Universitet

Published On: 7 mars, 2018/By /

Bild: Vesa Loitto, Core Facility Manager på Linköpings Universitet

 

Vesa Loitto arbetar som Core Facility Manager på Linköpings Universitet. Han fascineras över molekylära mekanismer gällande cellrörelsen och att en så liten biologisk enhet kan känna av sin miljö, aktivt ändra sin cellulära form och röra sig riktat mot ett specifikt mål. Vesa och BergmanLabora har samarbetat under många år. Vi är intresserade av hans arbete och ställde några frågor till honom.

Hur började samarbetet med BergmanLabora?

Jag har haft kontakt med BergmanLabora sen jag var doktorand under åren 1996-2001. Har hållit på med mikroskopi med inriktning på cellrörelse i många år. För vår del har det varit viktigt att ha så bra utrustning som möjligt inom mikrobiologi. Nikon har varit en central del i vår mikroskopipark under hela tiden.

Vad är din roll på Linköpings Universitet?

Idag är jag Core Facility Manager för Medicinska fakultetens mikroskopienhet. Det innebär att arbetar med mikroskopi vid Core Facility 80%, resten är undervisning av studenter. Jag försöker ändå att forska när jag har möjlighet, men gav upp att forska i större skala tidigare. Efter att jag doktorerat gjorde jag en post doc i USA. Fick sen en jättebra tjänst på Linköpings universitet. Sen tog det ett tag att få medel till forskning. Det kan vara svårt att få medel som ny forskare. Sen lämnade jag Linköpings Universitet och började på Astra Zeneca. När AstraZeneca la ner all CNS/Pain forskning samt Safety Assessment i Södertälje 2012 ansökte jag om pengar som jag behövde till publikationer som forskare. Hade då turen att få medel till detta vilket gjorde att jag kunde fortsätta min forskning.

När jag sen kom tillbaka till Linköpings universitet, slutade den tidigare Core facility managern. Då blev jag erbjuden den tjänsten. Nu har jag byggt upp den med fokus på mikroskopi på levande celler. Vi startade med en point-scanner konfokal, men idag har vi expanderat så att vi har 2 sådana konfokalsystem, samt ett Crest Spinning Disk konfokalsystem. Ett Spinning Disk system är ett fantastiskt redskap när man vill mikroskopera med levande celler, eftersom det är skonsamt mot cellerna. En Spinning Disk belyser cellerna med låg effekt, vilket leder till att cellerna inte skadas eller att fluorokromer bleks samt är så snabbt att man kan studera och filma snabba förlopp som sker i levande celler. Cellerna i kroppen har ju aldrig stött på en foton, så för att kunna visualisera dem, så krävs det att man skapar en så naturlig miljö som möjligt. Våra andra två konfokaler är också bra. Jag lär upp folk att använda dessa. Sen får de boka tid att köra själva. Finns i närheten i början.

Vad är roligast i ditt arbete?

Det är att det är så mycket variation. Jag känner att jag kan hjälpa mikroskopanvändarna och att vara en del av så många olika projektt. Vetenskap är väldigt intressant. Roligt att diskutera vetenskap och kul att instruera folk. Jag är en doer och tycker det är roligt att vara hands-on, vilket är viktigt för våra ”bench-top” svepelektronmikroskop och transmissionselektronmikroskop. Intressant att lösa problem och att vara involverad i vetenskap. Att hjälpa folk är en rolig del av mitt arbete.

Vilka är dina största utmaningar i ditt arbete?

Att folk behöver inse att det finns många mikroskopimetoder. Finns inte en metod som kan lösa allt. Viktigt även att få folk att förstå begrepp inom mikroskopi.

Hur är ditt tänk framåt?

Att hela tiden utveckla. Förbättra gammal utrustning och köpa in nytt vid behov. Att vara en supportenhet för mina kollegor. Priset ska inte hindra någon att använda mikroskopienhetens utrustning. Prisvärd anläggning. Fascineras mest av den stora upptäckten, visa något nytt är drivkraften. Se celler levande, live cell forskning. Spinning disk är en fantastiskt teknik för att följa levande celler. Det är fascinerande att tänka att kroppen är full av dessa celler som jobbar på hela tiden

Dela nyheten:

 • Biolin Scientific launches QSense Omni!

  We are happy to announce that March 16th 2023 Biolin Scientific launched QSense Omni, which starts a new era of QCM-D. QSense Omni has: The [...]

  Läs mer
 • SOTAX – 50 Year Anniversary

  Since founded by Reinhard Benz in 1973, SOTAX has gone from a small regional company with just 11 employees to a leading international presence. What [...]

  Läs mer
 • Vi söker efter en Serviceingenjör, Service Engineer

  Om jobbet BergmanLabora AB söker en serviceingenjör med placering i Göteborgsområdet. Vi har möjlighet att erbjuda ett självständigt, fritt och omväxlande arbete med täta [...]

  Läs mer