Hem » Nikon firar 100 år!

Nikon firar 100 år!

Published On: 27 juni, 2017/By /
Cellstudier från ett Nikon mikroskopi

Idag är Nikon ett världsberömt varumärke, fast etablerat som marknadsledande inom optisk instrumentering och det enda mikroskopföretaget som tillverkar sitt eget glas, vilket garanterar den allra bästa kvalitetssäkringen under hela produktionen.

Med över 90 års kompetens inom området har Nikon alltid varit i spetsen för optisk och teknisk innovation, vilket främjar kreativitet och tillförlitlighet som ett led i företagets globala uppdragsförklaring. Nikon-berättelsen började tillbaka 1917 då tre japanska optiska tillverkare slogs samman för att bilda Nippon Kogaku KK (”Japan Optik”), som producerar precisionsoptiskt glas. År 1925 expanderade varumärket för att producera det första mikroskopet med en roterande nosepiece och utbytbara objektiv – Joico-mikroskopet.

De närmaste årtiondena medförde avsevärd tillväxt till mikroskopi-divisionen, banbrytande polariserande och stereomikroskop introducerades förutom produkter för den ökade mät- och inspektionsmarknaden.

På 1970-talet bildades CF Optical-systemet och Nikon presenterade Optiphot och Labophot-mikroskop. På 1980-talet lanserade Nikon mer än 80 nya produkter och det första provrörsbarnet i USA (1981) utvecklades med hjälp av ett Nikon-inverterat Diaphot-mikroskop. På 1990-talet kom införandet av Eclipse-sortimentet som innebar oändlig optik. Vetenskapen har utvecklats i rekordfart. Dolly fåret var det första däggdjur som skulle klonas från en vuxen cell med ett Nikon Diaphot-mikroskop i processen. Det nya millenniet såg födelsen av digitala bildhanteringslösningar för mikroskopi och Nikon ledde återigen marknaden till att tillhandahålla överlägsna och praktiska kameror för dessa applikationer. Introduktionen av DS-kameraserien och Coolscope hävdade ytterligare framsteg i överföringen av bilder över hela världen. Framtiden som alltid är oklart men det som är uppenbart är den takt som förändringar händer.

Ansökningar och discipliner som en gång var helt separerade kommer nu närmare varandra inom områden som Lab-on-Chip och Biofysics. Dessa har lett till utvecklingen av unika tvärvetenskapliga produkter, inklusive AZ100, superupplösningssystem N-SIM och N- STORM plus det konfokala utbudet av mikroskopssystem som möjliggör användning av markbrytande tekniker som nanokristall och GaAsP-teknik. Cellstudier kräver nu möjligheten att studera levande, in situ cellulära interaktioner och rörelser där Nikon har svarat med den allra senaste tekniken – BioStation IM och CT-serien. Nikon har tagit utmaningarna ett steg i taget och med innovativa lösningar hjälpt forskningen att introducera några riktigt minnesvärda prestationer.

Dela nyheten:

 • Biolin Scientific launches QSense Omni!

  We are happy to announce that March 16th 2023 Biolin Scientific launched QSense Omni, which starts a new era of QCM-D. QSense Omni has: The [...]

  Läs mer
 • SOTAX – 50 Year Anniversary

  Since founded by Reinhard Benz in 1973, SOTAX has gone from a small regional company with just 11 employees to a leading international presence. What [...]

  Läs mer
 • Vi söker efter en Serviceingenjör, Service Engineer

  Om jobbet BergmanLabora AB söker en serviceingenjör med placering i Göteborgsområdet. Vi har möjlighet att erbjuda ett självständigt, fritt och omväxlande arbete med täta [...]

  Läs mer