Shimadzu Europa firar 50 år

Allt började 1968 med fem anställda och har sen utvecklades under 50 år till ett stort europeiskt företag med kontor och samarbetspartners i 81 städer i 47 länder, med över 700 anställda i Europa.

Teruhisa Ueda - President & CEO på Shimadzu Corporation

Över 300 gäster från hela Europa deltog på eventet i Duisburg

Shimadzu, ett av de världsledande företagen inom analytisk instrumentering och medicinsk teknik, firade 50-årsdagen av Shimadzu Europa den 11 september 2018. Över 300 gäster från hela Europa deltog i evenemanget i den fullsatta Mercator-salen i Duisburg, Tyskland där "Magic Moments Night" ägde rum. Det var musik, shower, middag, tal, gratulationer och "Walk of History". Ledningen från Japan kom för att fira tillsammans med den europeiska Shimadzu-familjen, ledningen av Shimadzu-dotterbolagen och distributörerna från hela Europa. Värd för evenemanget var Asli Sevindim, en TV-journalist född i Duisburg, hemstaden för Shimadzu Europa-huvudkontoret.

Se filmen om Shimadzu 50 år

Duisburgs filharmoniska orkester spelade vacker musik och Physikanten & Co stod för en kombination av underhållning och vetenskap. Med hjälp av fysiska fenomen lyckades de få 300 gäster att skratta, le och förundras. De gjorde flera experiment med frusen koldioxid och visade på användningsområden utöver att vara ett hot som växthusgas. Bland annat skapade man gigantiska rökringar som flög 20-30 meter ovanför huvudena på åhörarna. Över 300 gäster från hela Europa deltog på eventet i Duisburg Shimadzu, ett av de världsledande företagen inom analytisk instrumentering och medicinsk teknik, firade 50-årsdagen av Shimadzu Europa den 11 september 2018. 

Shimadzu är världsledande inom analytisk instrumentering och medicinsk teknik. Instrumenten används i nästan all tillverkningsindustri, inom kemi- och läkemedelsindustrin, livsmedelsindustrin och hälsovårdssektorn. Medicinteknik innefattar diagnostisk bildbehandling, dvs röntgen- och fluoroskopiesystem. Shimadzu har över 120 års tradition inom detta segment.

Till ”Walk of History” samlade Shimadzu historiska annonser, broschyrer och fotografier från utställningar som täckte 50 års företagshistoria i Europa. Dessa saker överbryggde klyftan mellan då och nu. En företagskrönika på 100 sidor berättar om utvecklingen av Shimadzu Europa i en tid med teknisk, ekonomisk, politisk och social förändring i Europa.

Akiro Nakamoto, styrelseordförande i Shimadzu Corporation, betonade i sitt välkomsttal vikten av den europeiska marknaden där Shimadzu är representerad i alla länder och sysselsätter cirka 750 personer. VD och koncernchef för Shimadzu Corporation, Teruhisa Ueda, skickade sina bästa hälsningar till alla anställda och beskrev Shimadzu Europa som en stark och kreativ röst i den globala organisationen, med över 11 000 anställda världen över. Jürgen Kwass, VD för Shimadzu Europa, nämnde att ett jubileum är en tid att fira, samt en möjlighet att granska och återskapa vad som har uppnåtts tidigare för att dra de rätta slutsatserna för framtida mål och utveckling. Han bekräftade att Shimadzu har kompetenta personer, innovativa produkter och ett utmärkt distributionsnät som stöder framtida planer för att snart erbjuda 1000 jobb i Europa.

Milstolpar inom utveckling och teknik

Allt började 1968 med fem anställda och har sen utvecklades under 50 år till ett stort europeiskt företag med kontor och samarbetspartners i 81 städer i 47 länder, med över 700 anställda i Europa.

De första 25 åren var dedikerade till att utveckla verksamheten och utöka nätverket. I början var de västeuropeiska länderna i fokus, men fortsatte sen på östtyska, ryska och jugoslaviska marknader. Verksamheten växte stadigt och en viktig milstolpe inträffade 1987 med flytten från Düsseldorf till Duisburg, Tyskland till nya lokaler, då med 38 anställda. Egen FoU samt produktionsanläggningar byggde grunden för utvecklingen under 25 år, vilket gör att företaget möter marknaden snabbare och mer flexibelt. 6 300 kvm kontor och produktionsutrymme gav möjlighet till expansion. År 1992 tillsattes ytterligare 6 000 kvm för att expandera den analytiska och medicinska verksamheten. Dessutom har ShimCAT Center för applikation och utbildning öppnats, där man kan testa sina applikationer direkt på plats.