Ny mediaberedare automatiserar verksamheten hos SweTree Technologies

Entrén till SweTree Technologies.

Manfred och Joakim på SweTree Technologies.

Thomas Tammik, servicechef på BergmanLabora, kopplar in vatten.

En kall vinterdag i februari var det dags för BergmanLaboras produktspecialist Malin Henriksson och servicechef Thomas Tammik att installera Integras mediaberedare Mediaclave hos SweTree Technologies AB i Umeå. SweTree ligger vägg i vägg med Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

SweTree Technologies är ett skogsbioteknikföretag som tillhandahåller produkter och tekniker för att förbättra produktiviteten och prestandaegenskaper hos växter och träd för skogsbruk. Deras mål är att göra särskilda förbättringar för träd och trä och att tillföra kunskap till skogs- och fiberindustrin genom att ha en hög förståelse för trädens biologi och biokemi.

På SweTree Technologies AB arbetar ca 30 personer med blandade bakgrunder, bl.a. civilingenjörer inom bioteknik, kemiingenjörer, BMA och farmaceuter. Huvudkontoret är i Umeå men de har verksamhet även i Uppsala.

På SweTree har de tidigare steriliserat sin media i vanlig autoklav och sedan fyllt plattorna manuellt med peristaltisk pump. De gör ca 1000 plattor i veckan. "Genom att använda Mediaclave mediaberedare och automatisera fyllningen sparar vi inte bara tid, får bättre kvalitet utan förbättrar ergonomin för personalen" säger Karin Johansson, chef för Traittransformation på SweTree Technologies.