Möt Oliver – mångårig mikroskopispecialist med ett öga för teknisk utveckling

Oliver Garner arbetar som mikroskopispecialist på BergmanLabora. Han började med mikroskopiförsäljning 2005 och arbetar hos BergmanLabora sen 2010 och har hjälpt många kunder att ta fram den främsta lösningen inom mikroskopi och optik.

Vad fick dig att börja i den här branschen?

Jag jobbade tidigare på labb och ville utvecklas. Jag är väldigt intresserad av optik, kameror och programvara. Det var ett naturligt steg att börja sälja mikroskop.

Hur kan en dag se ut?

Dagarna är väldigt olika. Det primära är att hitta den optimala lösningen för kunden vad gäller pris och prestanda. Det är inte alltid att det dyraste är det bästa. Utifrån min breda bakgrund sätter jag ihop ett förslag och förklarar resonemanget/fördelarna för kunden. Jag sätter alltid kunden i fokus, utan dom kommer jag inte långt. Mitt mål är att jag ska hitta den mest optimala lösningen åt kunden. Tar reda på så mycket som möjligt om applikationen, ibland kan inte kunden svara, så jag får göra ett eget detektivarbete på nätet. Jag är nyfiken av mig och det ligger naturligt för mig att lära mig om kundens arbetsplats och hur de arbetar. Genom att ställa frågor och titta på befintlig utrustning kan jag ofta hitta lösningar som ibland är billigare, men oftast bättre än kunden hade tänkt från början.

Det är många tekniska frågor. I min roll har jag ett stort tekniskt ansvar. Jag hjälper mina kollegor med frågeställningar både gällande hårdvara och programvara. Jag har även koll på de senaste produkterna och känner till vad som händer i branschen. Att ha en strategi är viktigt. Jag jobbar aktivt med våra leverantörer och BergmanLabora för att nå ut med relevant information.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Problemlösning! Jag tycker att oavsett vem kunden är så är det lika roligt att hitta en bra lösning. Har en stor nyfikenhet för vad folk gör. Jag har hög teknisk kunskap. Att hitta bra lösningar åt kunden är det som driver mig. Men alla projekt är lika intressanta, stora som små, super resolution eller vattenanalys, allt är lika roligt. Jag försöker att välja miljövänliga produkter, är intresserad av miljö och klimat som person så det känns som ett naturligt och självklart val.

Hur har tekniken utvecklats?

Optik är ett gammalt gediget hantverk, men de senaste åren har nya anti-reflexbehandlingar gjort stora framsteg – se till exempel Nikons nano-crystal-coat, vilken skillnad! Sen har vi förstås kameror och LED. Växlingen från CCD till CMOS gör stor skillnad – du kanske inte har tänkt på det, men det är därför som du kan fotografera i dunkel miljö med din nya iPhone! Och förstås att få bort miljöskadliga ämnen ur halogen och kvicksilverlampor och växla över till LED är ett stort steg i rätt riktning. LED har så pass hög intensitet nu för tiden att jag vill hävda att alla bör byta ut sina gamla lampor!

Vi har sett stora framsteg de senaste åren. Det är bara att se på Nobelpriset i kemi 2014 som gick till Erik Betzig, Stefan W. Hell och William E. Moerner för att de sprängde ljusmikroskopets gränser. I år delas Nobelpriset i kemi ut till Jacques Dubochet, Joachim Frank och Richard Henderson för utvecklingen inom kryo-elektronmikroskopi. Det är en spännande tid att jobba med mikroskop! Sen har vi AI dvs artificiell intelligens – jag håller ett öga på det här området. Det kommer vara väldigt intressant för framtidens bildanalys!

Vilka utmaningar har du stött på?

Varje dag finns det utmaningar! Men det är det jag uppskattar. Jag söker mig ofta till de svårare projekten där det ofta är mycket som inte är gjort sen tidigare.

Vad gör du när du är ledig?

Då är jag med familjen, renoverar hus och spelar golf. Är från Wales så det blir några resor till Wales och London varje år. På somrarna blir det även en del i Karlskronas skärgård.