Intervju med ALSAC - AddLife Support & Application Center

Allt började för mer än 10 år sedan med Ilya Zelikmans vision om det ultimata applikationslabbet. Ett labb som ägnas åt att tillhandahålla kemiskt och tekniskt stöd både till säljare och deras kunder. Ett laboratorium utrustat med de allra främsta instrumenten och används på daglig basis för applikationer, demonstrationer och kurser.

Ilya & Kristin besöker Shimadzu

Kristin tittar in i en GCMS

Ilya och Kristin på resande fot

Ilya arbetar med Shimadzu's EDX 7000 - ett instrument för analys av grundämnen

Intervju med ALSAC-AddLife Support & Application Center

Allt började för mer än 10 år sedan med Ilya Zelikmans vision om det ultimata applikationslabbet. Ett laboratorie vars syfte är att tillhandahålla kemiskt och tekniskt stöd både till AddLifes produktspecialister och till deras kunder. ALSAC är utrustat med de allra senaste och främsta instrumenten vilka används dagligen för applikationer, demonstrationer och kurser. Från och med den 22 juni 2013 är ALSAC beläget i Uppsala Business Park och är nu en helt integrerad avdelning av AddLife.

ALSAC arbetar med att:

  • Utvärdering av behov - se till att rätt instrument erbjuds köparen
  • Tillhandahålla anpassad utbildning i både hård- och mjukvara
  • Kundstöd vid behov
  • Erbjuda avancerad expertis

Ilya Zelikman och Kristin Akilleson arbetar tillsammans på ALSAC. Båda har varit med sen starten.

Hur arbetar ni och delar upp jobbet emellan er?

Det brukar bli att jag tar LC, LCMS och NIR. Kristin riktar in sig mer på GC och GCMS, säger Ilya. Spektrofotometri är något som Kristin ansvarat för tidigare men som alltmer sköts av oss båda. Vi supportar varandra när det behövs. Vi försöker även att lära av varandra.

Hur kan en dag se ut hos er?

Dagarna kan se väldigt olika ut. En lugnare dag kan innebära mail, telefonsamtal, frågor från olika företag och kunder. En mindre lugn dag är vi på Arlanda klockan 5 på morgonen. Sen blir det demo, utbildningar eller installation av instrument. Vissa dagar är väldigt intensiva med många kunder och produktspecialister på vårt laboratorium, säger Kristin.

Vi har också många andra sysslor vid sidan om vårt vanliga arbete såsom nyhetsbrev, hemsidan och se till att det är snyggt och rent på laboratoriet. Vi täcker hela Skandinavien och har i alla år arbetat för att öka samarbetet mellan de skandinaviska systerbolagen. Idag så är det mycket mer samarbete över gränserna än det var för 10 år sedan. Det är viktigt att föra över vår kunskap och erfarenhet till andra. Vi behöver också få tid att läsa in oss på nya instrument och applikationer. Vi går även kurser utomlands för att hålla hög nivå och vara uppdaterade. Vi har en mycket bra relation till serviceavdelningen på BergmanLabora och de andra systerbolagen i Skandinavien, det uppskattar vi verkligen.

Vad är er styrka på ALSAC?

Att vi inte ger upp, säger båda samstämmigt. Viktigt för vår del är också att vi tycker att det är kul. Självklart så är det en fördel och styrka att vi har så hög expertis och stor erfarenhet. Vi ställer alltid upp för varandra. Kunder säger ofta att vi är duktiga på det pedagogiska arbetet.

Hur har tekniken utvecklats genom åren?

Nu är det mycket mer datorer med komplicerade mjukvaror. Instrumenten är idag känsligare och allt bättre. Men en del grundprinciper är ändå detsamma. Men det krävs mer datorkunskap.

Vilka utmaningar har ni i ert arbete?

Att hinna med. Ge hög service är en självklarhet. Att hålla sig uppdaterad på ovanliga supportfall. Ibland har kunderna mycket ovanliga applikationer och frågor gällande detta. Arbetet kan vara en utmaning en del dagar men det ger massor tillbaka.

Vad gör ni när ni är lediga?

Det blir mycket jobb men visst försöker vi att vara lediga en del också. Vi tycker bland annat om att träna, läsa, resa, ordna med akvariet och bygger gärna saker hemma. Men vårt jobb är både en livsstil och hobby. Reser vi så åker vi gärna till Karibien. Centralamerika är ett favoritresmål.

ALSAC’s motto är "Dela vår kunskap"!