HPLC-analys av konserveringsmedel i handcreme

HPLC-analys Nexera UHPLC Shimadzu

Idag är det mycket populärt att använda mat och kosmetika utan konserveringsmedel. Kemiska konserveringsmedel är mycket effektiva, men är omtalade för att de eventuellt kan orsaka allergier hos människor. Vi utvecklade en snabb och enkel metod för kvalitativ bestämning av populära konserveringsmedel - parabener med HPLC.

För att verifiera förekomst av paraben konserveringsmedel i en beredning av cremer väljer vi ett "Online Balance - Hand & Nagel" varumärke. 

Extraktion

2 gr kräm extraherades med 10 ml metanol genom skakning i 10 minuter. Blandningen centrifugerades vid 7000 rpm i 5 min följt av filtrering genom 0,22 | im HPLC-filter (Whatman). Filtratet utspäddes 1:5 med acetonitril och injicerades i. Instrument Shimadzu NexeraX2 (LC30) UHPLC:

  • Pump A: LC-30AD med LPGE (lågtrycksgradient)
  • Pump B: LC-30AD
  • Avgasare: DGU-20A5
  • Autoinjektor: SIL-30AC
  • Kolumnugn: CTO-30AC
  • PDA-detektor: SPD-M30AV
  • Kontroller: CBM-20A
  • Kolumn: SVEA C18, 3,5 μm, 110Å, 2,1 x 100 mm från Nanologica

Den utvecklade metoden gav fortfarande baslinjeupplösning och fick sänka metodtiden till hälften (speciellt med överlappande injektioner på NexeraX2-instrumentet).

Slutsats

Endast tre parabener kunde identifieras i handkrämen, vilket överensstämmer med innehållsdeklarationen. Se resultat nedan. 

Läs mer om HPLC systemet Nexera X2 från Shimadzu.