Hem/Intervju/Möt Johan Elf – prisad Uppsalaforskare

Möt Johan Elf – prisad Uppsalaforskare

Published On: 12 oktober, 2017/By /
Johan Elf forskare i cell- och molekylärbiologi och studerar processer i bakterieceller

Johan Elf är en tongivande forskare på Institutionen för cell- och molekylärbiologi på Uppsala Universitet. Institutionen är inriktad mot att förstå hur levande organismer fungerar på cellnivå och Johan, tillsammans med sin forskargrupp inom Molekylär systembiologi, studerar dynamiska processer i bakterieceller med hjälp av känsliga optiska metoder och kvantitativa modeller.

Inriktningen inom genetisk kodning

Hans viktigaste arbeten är inom genetisk kodning, algoritmer för rumsberoende stokastiska simuleringar, metoder för att följa enstaka molekylers rörelse i levande celler samt hur transkriptionsfaktorer söker igenom den genetiska koden. Redan 2010 tilldelades Johan Göran Gustafssonpris i molekylärbiologi ”för hans innovativa och banbrytande studier av interaktion mellan enstaka proteiner och DNA”.

Val av mikroskop och teknik

För denna typ av arbete krävs högpresterande optisk utrustning och Johan har genom åren investerat i ett flertal inverterade Nikon mikroskop, Eclipse Ti-E, för att på bred front kunna studera dessa dynamiska processer. Forskningen har varit mycket framgångsrik och resultaten har genom åren publicerats i ett flertal vetenskapliga tidskrifter såsom Science, Nature Methods och Nature Physics.

På frågan vad som är viktigt vid val av mikroskop, poängterar Johan att det måste vara stabilt för att kunna studera cellerna över tid. Nikons Perfect Focus System har varit mycket värdefullt, då det är ett system som via hårdvara säkerställer fokus på önskade detaljer över tid. Mikroskopet måste dessutom vara flexibelt för att kunna byggas ut med nödvändig kringutrustning.

Mycket hög optisk upplösning är självklart ett krav för att kunna utföra single molecule tracking och här används bland annat mikroskopmetoderna TIRF och Super resolution tillsammans med egenutvecklade mikrofluidik chip.

Möjligheten att kunna styra mikroskopet från bl.a. mjukvaran µManager är också viktigt för att ge användarna möjligheten att kontrollera utrustningen på ett så flexibelt sätt som möjligt. Johan berättar också att support och service från leverantörens sida är mycket viktigt för att säkerställa mikroskopens funktionalitet och bibehålla en hög aktivitetsnivå.

Utmaningar

En av de större utmaningarna som forskare har är att kunna rekrytera kvalificerade medarbetare, tycker Johan. Självklart är en god finansiering A och O och här har gruppen god support från bland annat Vetenskapsrådet, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och Stiftelsen för strategisk forskning m.fl. Det ger dem möjlighet att expandera och fortsätta vår strävan att förstå cellernas molekylära processer. Vi på BergmanLabora fortsätter vår strävan att ge bästa möjliga support och service och önskar Johan Elf och hans medarbetare lycka till!

Dela nyheten:

 • Theta Flow – Oslagbar precision för krävande ytforskning och kvalitetskontroll

  Theta Flow är Attensions nya optiska tensiometer i premiumklass. Med automation på en helt ny nivå, oöverträffad precision och superenkel att använda. Egenskaper som gör Theta [...]

  Läs mer
 • Nikon lanserar 10:e generationens konfokalmikroskop – AX / AX R för snabb, 8k x 8k bildtagning

  Konfokalmikroskop har funnits kommersiellt i över 25 år och AX / AX R är Nikons 10:e generation konfokalmikroskop. Med exceptionellt Ø25 mm synfält och en [...]

  Läs mer
 • SOTAX nya korg till upplösningsbadet DT50

  SOTAX lanserar korgen SK6 till upplösningsbadet DT50. SK6 bestämmer den kvarvarande tabletthöjden automatiskt. Detta görs med en elektromagnetisk frekvens från botten av korgen till disken [...]

  Läs mer